Menü

Eszközök

Alacsony béléstestek a Porotherm födémrendszerhez

2018.11.26.
Lecke

A Wienerberger Porotherm födémrendszere anyagában, méretválasztékában kiválóan alkalmazkodik a Porotherm falazatokhoz, és ideális megoldást nyújt lakóépületek szilárd födémének kialakításához. A Porotherm födémrendszer úgy nevezett gerendás-béléstest födém, ahol a terheket a gerendák viselik, míg a béléstestek bentmaradó zsaluzatként funkcionálnak. A gerendák, illetve a béléstestek a Wienerberger gyáraiban készülnek. A Porotherm födém véglegesen teherhordóvá a helyszínen készítendő vasalata, illetve felbeton beöntése után válik.

A födém kereszt irányú merevségét a felbeton megvastagításával lehet elérni, ehhez kínál megoldást az alacsony béléstestek használata. A Porotherm födém 17 cm magas béléstestjei mellett az alacsony béléstestek 10 cm magasságát kihasználva - a felbeton vastagságától függően – 11-12-13-14 cm vastag keresztirányú gerenda alakítható ki.

 

Az alacsony béléstestek, a normál, 17 cm-es magasságú PTH 60/17 és 45/17 termékekhez igazodva, 60 és 45 cm-es gerendatengelytávra is elérhetőek, egyértelműen, és könnyű megkülönböztetést lehetővé tevő elnevezéssel: PTH 60/10, illetve PTH 45/10 név alatt.

A szükséges alacsony béléstest mennyiséget az alapján kell meghatározni, hogy milyen hosszú a födémgerenda által áthidalt távolság, az ún. nevezett szabad falköz, ami alapján a keresztbordák mennyisége adódik.

Szabad falköz

[m]

Keresztborda mennyisége a födémben

(db)

2,00 – 3,74

1

3,75 – 5,74

2

5,75 – 7,00

3

 

A szükséges keresztbordák mennyiségének ismeretében pedig már a gerendaközök ismerete alapján egyértelműen meghatározható a szükséges darab.

Az alábbi példa alapján a szükséges mennyiség meghatározásához:

 • Az „A” jelű födémszakasz
  • szabad nyílás 2,25 m, így
  • egy keresztborda kell (lásd szürke csík)
  • 5 gerendaközt (gerendákat lásd pontvonallal jelölve) eredményez
  • így összesen 1*5 db PTH 60/10-es kell
 • A „B” jelű födémszakasz
  • szabad nyílás 4,25 m, így
  • két keresztborda kell (lásd szürke csíkok)
  • 10 gerendaközt (gerendákat lásd pontvonallal jelölve) eredményez
  • így összesen 2*10, azaz 20 db PTH 45/10-es kell

 

Mint látható a szükséges mennyiség elenyészik a kereskedelmi forgalomban kapható kiszereléshez képest. Ezért, hogy kedves ügyfeleinknek ne okozzon problémát a sok felhasználásra nem kerülő termék megvásárlása, a PTH 60/10, illetve PTH 45/10 termékeink, az erre vállalkozó kereskedő partnereinknél már darabra is megvásárolhatóak. A szerződött kereskedő partnerek folyamatosan frissülő listáját a www.wienerberger.hu oldalon, legegyszerűbben a födém termékek oldalainál találják meg.

A hírhez tartozó kérdések

Köszönjük a válaszait!
A kérdéseket helyesen megválaszolta, a jutalma 20 pont!

Hibás válasz!
Ellenőrizze a válaszait!
Ön egy, vagy több kérdésre nem válaszolt, vagy hibás választ adott!

Kérjük jelentkezzen be!
Bejelentkezés nélkül nem tudjuk rögzíteni a válaszait!

1; A Porotherm födémhez milyen komponenseket gyárt a Wienerberger:

2; Mitől függ, hogy mennyi alacsony béléstestre lesz szükség egy Porotherm födémrendszer szakszerű megépítéséhez?

3; Mekkora a legkisebb elérhető kereskedelmi mennyiség a PTH 60/10, illetve PTH 45/10 termékekből?