Menü

Eszközök

Energiahatékony alátéthéjazatok kialakítása

2018.09.04.
Lecke

Kedves Partnereink, a fóliák leckéjét követően ebben a leckében ismét a cserepek „alá nézünk”, és az energiahatékony tetőkialakításról lesz szó.

Energiahatékonyság esetén leginkább a tetőtérbeépítéseknél kell ügyelnünk arra, hogy a különböző hőterjedési módok ellen védekezzünk. Háromféle hőközlési módot különböztetünk meg: vezetés, sugárzás és áramlás.

Idegen szóval a hővezetést kondukciónak nevezzük. „A kondukció során a test egymással közvetlenül érintkező elemi részecskéi mozgásuk következtében adják egymásnak a hőt”*. Ez ellen hőszigeteléssel lehet védekezni, melyek a külsőoldali páráteresztő fóliákkal közvetlenül érintkeznek.

„A hősugárzás (radiáció) hőenergia elektromágneses sugárzás révén történő terjedése.”* Itt visszaverő (hőtükrös) héjazatok alkalmazása lehet segítségünkre, a belső oldali párazáró fóliák között gyakori az ilyen kivitel. Ezek télen a lakótérből távozó hőt segítenek bent tartani, míg nyáron a kívülről jövő hő ellen nyújtanak védelmet.

Tető kialakításkor a leggyakoribb jelenség az az áramlás avagy konvekció, mely „során a hő a […] gáz makroszkópikus részeinek áramlása, helyváltoztató mozgása következtében terjed.”* A hosszú élettartamú, jól működő tető kulcsa a megfelelő szellőztetés, melynek nyilvánvaló velejárója az áramlás, ezért fontos kérdés, mit tehetünk a hőszigetelésünk maximális hatásfokának kihasználásáért?

Tetőtér kialakításakor a leggyakoribb megoldás szálas hőszigetelés fektetése a szarufaközökbe. Egy gyakorlati példán keresztül szemléltéve képzeljük el, hogy -5 °C hőmérsékleten vastag gyapjúpulóverrel (szálas hőszigetelés) védekezünk a hideg ellen. Egészen addig jó a komfortérzetünk, amíg az első szél fuvallat meg nem érkezik. Hogyan tudunk védekezni? Egy vékony széldzseki (tetőfólia) ideális választás, mely megakadályozza, hogy a szél kiöblítse a meleg levegőt a szigetelés szálai közül. Mit teszünk, ha a szél felerősödik? Összehúzzuk a dzsekit a mandzsettánál, a nyakunknál és a derekunknál. Hogyan alkalmazhatjuk ezt a tetőn? Szélzáró, felületfolytonos héjazat kialakításával. A legtökéletesebb megoldás, ha teljes deszkázatra terített dupla ragasztósávos fóliát használunk (FOL K, FOL MONO DT). A teljes deszkázat segít az átlapolások tökéletes kialakításában, mivel így könnyebb megfelelő mértékű nyomást gyakorolnunk a felületre. Ilyen esetben fontos, hogy a tetőfólia deszkázatra fektethető változat legyen, mivel ezek nyújtanak védelmet a szálkák okozta sérülések ellen, amikor a tetőfedő közlekedik a héjazaton. Nem megfelelő fólia alkalmazásakor a funkciómembrán megsérül, és nem teljesíti be vízzáró funkcióját. Ha a vevő szeretné megspórolni a deszkázat költségét, a tetőfóliára integrált dupla ragasztósáv marad az egyetlen hatékony megoldás az átlapolások megfelelő kialakítására. Az átlapolásokon túl az áttörések, fal- és kéménycsatlakozások leragasztása a következő feladat. Erre használható a Tondach univerzális ragasztószalagja.

Szabadon hagyott átlapolások esetén a huzat kb. 5 cm mélyen képes átöblíteni a szigetelést, ez 20 cm vastagságnál 25%-os hatékonyság romlást jelent. A szélzáró héjazat kialakításának költsége kb. két fűtésszezon alatt megtérül, ezért feltétlenül ajánlott ezt a megoldást alkalmazni.

 

*(Forrás: Anyagtudományi folyamatszimuláció - Hőátadás modellezése Seppo Louhenkilpi, Felde Imre)

A hírhez tartozó kérdések

Köszönjük a válaszait!
A kérdéseket helyesen megválaszolta, a jutalma 20 pont!

Hibás válasz!
Ellenőrizze a válaszait!
Ön egy, vagy több kérdésre nem válaszolt, vagy hibás választ adott!

Kérjük jelentkezzen be!
Bejelentkezés nélkül nem tudjuk rögzíteni a válaszait!

1. A hőterjedési módok a következők:

2. Igaz-e a következő állítás? A FOL K és FOL MONO DT tetőfóliák teljes deszkázatra teríthető, dupla ragasztósávos fóliák.

3. A szélzáró héjazat megtérülési ideje: