Menü

Eszközök

Tetőfóliák- 3. rész- A vízhatlan (nyomásálló) héjazat

2018.10.02.
Lecke

Gyártói vagy ÉMSZ előírások szerint bizonyos tető hajlásszögek és tetőigénybevételi körülmények fennállása esetén speciális alátéthéjazatot kell kialakítani. Három főbb héjazat kialakítási kategóriát különböztetünk meg:

Az esőállóhéjazat kialakítása szabadon átlapolt, belógatott fóliával történik. Az átlapolások nincsenek leragasztva. Ilyen héjazat kialakítására mindegyik Tondach tetőfólia alkalmas.

A vízzáróhéjazat a szarufa felső síkján elhelyezett teljes deszkázatra kerül, az átlapolásokat, az áttöréseket és a falcsatlakozásokat is le kell rakasztani, úgynevezett felületfolytonos héjazat kialakítása szükséges. A tetőfóliát rögzítő ellenléc alján szegtömítő szalagot kell alkalmazni. Ilyen héjazat kialakítására a dupla ragasztósávval ellátott FOL K és FOL Mono DT, valamint a hegeszthető FOL Mono Premium tetőfóliák alkalmasak.

A vízhatlanhéjazat a vízzáró héjazat fokozása további intézkedésekkel. Az átlapolásokat, áttöréseket és csatlakozásokat nyomásálló módon kell kialakítani. Ilyen héjazat kialakítására csak a FOL Mono Premium tetőfólia alkalmas, mely melegen (speciális hőlégfúvó pisztollyal) vagy hidegen (oldószeres ragasztóval) is hegeszthető. Az oldószer adagolása speciális ecsetes flakonnal történik. A hegesztéses eljárás csak a fólia-fólia csatlakozásoknál működik. A rétegek felületén hő vagy oldószer hatására roncsoljuk a molekulaláncok közötti kötéseket, melyek visszahűlés vagy az oldószer elpárolgása után újra létrejönnek, immár a két fóliarétegünk között. Az ellenléc alá itt is szükség van szegtömítésre, ezen felül pedig a fóliatekercsből levágott csíkokkal az ellenléceket is le kell fedni. Falcsatlakozásoknál illetve a fólia anyagával nem egyező tömítőgallérok használatakor „Tömítőanyag FOL Mono Premium tetőfóliához” terméket kell alkalmaznunk. A tömítőanyagot felvisszük a tetőfóliánk alá, melyet úgy helyezünk a kezelt felületre, hogy azt ne takarjuk el vele teljesen. Ezután a fólia tetején és a kilátszó kezelt felületen újra alkalmazzuk a tömítőanyagot.

Korábbi leckénkből ismerjük az energiatakarékos, úgynevezett szélzáró héjazatot, melyet az esőálló és a vízzáró héjazat közti átmenetkén lehet értelmezni. Szélzáró héjazat kialakításakor nem kötelező teljes deszkázat a fólia alá, és szegtömítő szalag használatára sincs szükség. Ez a megoldás csak olyan rendszer hajlásszögeknél alkalmazható, ahol az esőálló héjazat az előírás.

 

(Forrás:Anyagtudományi folyamatszimuláció - Hőátadás modellezése Seppo Louhenkilpi, Felde Imre)

A hírhez tartozó kérdések

Köszönjük a válaszait!
A kérdéseket helyesen megválaszolta, a jutalma 20 pont!

Hibás válasz!
Ellenőrizze a válaszait!
Ön egy, vagy több kérdésre nem válaszolt, vagy hibás választ adott!

Kérjük jelentkezzen be!
Bejelentkezés nélkül nem tudjuk rögzíteni a válaszait!

1. Melyik héjazat kialakítására alkalmas mindegyik Tondach tetőfőlia?

2. Melyik fóliákat alkalmazhatjuk a vízzáró héjazat kialakításánál?

3. Melyik héjazat kialakítására alkalmas egyedül a FOL Mono Premium tetőfólia, mely melegen és hidegen is hegeszthető?