Menü

Eszközök

Wienerberger Építészeti Nívódíj 2020 eredményei

2020.12.01.
Hír

Új építésű ingatlanok, innovatív projektek és rekonstrukciós épületek kategóriákban választották meg 2020 Építészeti Nívódíjas épületeit a Wienerberger által kiírt építész pályázaton. A kiírás szerint 2016. és 2019. között átadott épületek vehettek részt a pályázaton, amit 3 különböző kategóriákban díjaztunk:

  • Új építésű ingatlanok: debreceni családi ház tervezte Nagy Béla építész
    ( Mátészalka)
  • Innovatív projektek: Metrodom-Panoráma lakópark érdemelte ki, a Hajnal Építésziroda ( Hajnal Zsolt Ybl-díjas építész, Kendelényi Péter építész) tervezésében
  • Épület rekonstrukció: szentendrei található Ferences Gimnázium tervezete: Golda JánosHíves Melinda, Mészáros Erzsébet

Az Újépítésű ingatlanok kategóriában a mátészalkai Nagy Béla által tervezett kapta az elismerést. Az ingatlan kapcsán a zsűri az egyszerűséget és a funkcionalitást emelte ki, a tökéletes területhasználat mellett hangsúlyozták a projekt során megvalósult erős ökonomikus szemléletet.

Az Innovatív projektek budapesti Metrodom-Panoráma lakópark érdemelte ki a díjat, a Hajnal Építésziroda tervezésében. A bírálóbizottság kiemelte, hogy a lakópark ikonikus zöld homlokzatával vonzza a tekintetet, míg műszaki, szakmai megoldásával olyan minőségi szintet képvisel, ami kiemelkedő és méltó példája lehet a jövő épületeinek.

Az Épület rekonstrukció kategória győztese a szentendrei Ferences gimnázium már 1950 óta működik a városban, az épület azonban egy ideje nem tudta megfelelően kiszolgálni a megnövekedett igényeket. Éppen ezért szükség volt egy új épületszárny kialakítására. A tervezett épületegyüttes így két belső udvar köré szerveződik. Az új, korszerű épületrész, amely többek között rendházi lakásokat, közösségi és kiszolgáló helyiségeket foglal magába olyan magas szinten valósult meg, hogy a rekonstrukciós díj kategóriájában első díjjal jutalmazta a zsűri.

A három kategória első helyezettjei mellett a zsűri még három okleveles elismerést is kiosztott. Ezek egy szentendrei lakóépület, Bársony István tervezésében, a pécsi református iskola, Kokas és Társa Tervező Kft. ( Kokas Ignác) tervezésében, és a Kaposvári Informatikai Képzőközpont az Arker Stúdió Építészeti és Kereskedelmi Kft.
( Ifj. Lőrinc Ferenc, Pap László építészek) tervezésében.

A díjazott épületekről képeket és további részleteket az alábbi linken találhat:

https://www.wienerberger.hu/szolgaltatasok-es-szaktanacsadas/esemenyek-es-treningek/wienerberger-epiteszeti-nivodij-nyertesek-2020.html